De voordelen van blind zijn

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 09:11

Omdat ik een lijstjesmeisje ben,  heb ik de gewoonte om voor- en nadelen van een situatie in kaart te brengen. Het nadeel van een blind lijstjesmeisje te zijn is dat lijstjes moeilijk zijn. Ze moeten digitaal, want een lijstje met de hand schrijven is redelijk ridicuul als je het niet meer kan lezen. Schrijfpogingen belanden ook consequent naast het blad, of diagonaal is ook een veelgebruikte methode. En omdat mijn lijstjesneiging af en toe ook een selectief karakter heeft, beperk ik mij in dit lijstje tot de voordelen.

  • energiebesparing wordt een makkie.
  • Zonder inspanning douche ik in het duister
  • De lampen boven de spiegel blijven werkloos als ik me maquilleer
  • De sfeerlampen in de woonkamer die ik koesterde en programmeerde staan nu op zolder
  • een avondje luisteren naar een boek waarin ik volledig inkruip gebeurt traditioneel nog steeds onder een dekentje, maar de kaarsen blijven gedoofd
  • Anderzijds spelen in ons huis in elke kamer overdag steeds radio’s , die ik bij het ontluiken van de dag steevast aanknip en die me helpen me te oriënteren. 'S avonds krijgen de radio’s één voor één rust, tot de radio naast ons bed me in slaap wiegt.
  • AliExpress is missing you. Althans dat flikkert in mijn mailbox. Het online kopen is voorbij, en de rommel die ik absoluut nodig dacht te hebben, blijft in China. Mijn dochter en goede vriendin bestellen enkel wat nodig is maar ze zoeken de koopjes, wat me herinnert aan mijn eigen pleziertjes terzake. Lokale handelaars bezoek ik in gezelschap, terwijl ik vertrouw op het oordeel en advies van mijn gezelschap. Een elegante damesschoen Blijkt naderhand een praktische maar ook heel stevige bergbottine te zijn. In mijn hoofd blijft het toch wat ik zocht, maar het ziet er blijkbaar iets anders uit. Met rode veter, dus het hoekje eraf -waar ik van hou- is aanwezig. Ik ben een trendsetter van nu af aan. Ik combineer ongegeneerd de meest foutieve kleuren als ik alleen ben s ochtends. en mijn partner behoedt me ervoor verschillende schoenen te dragen. Jammer. Ik ontketen een nieuwe rage. Blind combineren van kleuren en materialen wordt het nieuwe nieuw.
  • Sokken sorteren behoort tot het verleden. De weesjes die tevoorschijn komen bij elke wasbeurt blijven wees. Een behoorlijk weeshuis ontstaat zelfs stilaan. Hoewel er sorteersystemen bestaan voor sokken laat ik deze kelk aan mij voorbij gaan en geniet van de nieuwe kans om geen sokken meer te moeten koppelen.
  • Ik ontdek geluiden die nieuw zijn. In bekende muziek hoor ik sprankels. Vakmanschap van diegene die ze creeerde. Door het gebrek aan afleiding door zicht kan ik - met een goede hoofdtelefoon - de lagen ontdekken die in muziek zitten. Ik doe mijn ogen toe, hoewel dit geen verschil meer biedt, en verstop me volledig in wat de klanken extra uitspuwen. Bij het beluisteren van boeken hoor ik naast de inhoud ook de ademhaling, de aarzeling, de glimlach van de vertelller.


Het grootste voordeel van blind zijn is dat de lelijkheid onzichtbaar is geworden. Dit probeert het grootste nadeel, het gemis aan schoonheid te compenseren. Maar die schoonheid vind ik ook op andere manieren. En ik probeer daar elke dag beter in te worden.


«   »