Driewerf Hoera voor Apple!

Gepubliceerd op 18 december 2019 om 12:13

Als je blind wordt én dit elegant combineert met mijn nonchalance, is je privacy af en toe zoek. Niet erg.  Je bepaalt grotendeels zelf of je dit wil of niet én of het je stoort of niet.

Mijn berichten worden via VoiceOver spontaan luidop voorgelezen, dus – als ik geen oortjes in heb en jij bent alert – kan je lekker mee luisteren.

Zo kan je bv. horen: “bericht van Suzanne, vandaag, 11.13u: hey Ran, ik wou je laten weten dat ik het toch gedaan heb. Lachende drol. Gezicht met rollende ogen. Gezicht met tranen van vreugde.”
De emojis laat ik ook uitspreken, kwestie van geen emotie te missen. 

Heel soms heeft iemand dat door, en stuurt men mij berichten met enkel emojis.

Mijn voice-over staat trouwens zo snel ingesteld dat normale gebruikers dit zelden verstaan.  Wel even opletten met blinden in de buurt.

Als ik word opgehaald deelt de chauffeur in kwestie vaak tijdelijk zijn locatie.  Bijzonder gemakkelijk, want dan kan ik zien wanneer hij/zij is vertrokken, en kan ik op het juiste moment klaar staan.   Handig, want anders sta ik een half uur op voorhand volledig ingepakt te zweten in onze woonkamer. 

Bij mijn echtgenoot heeft dit nog als bijkomend voordeel dat ik – als hij zijn locatie deelt – alvast liefdevol een diepvriesmaaltijd in de oven kan kwakken als hij in de buurt is.  Of andersom.

Een tijd geleden werd het mapje zo wazig dat dit waardeloos werd. Ik kon nog zien hoe ver het ‘bolletje’ van mijn chauffeur was verwijderd van mijn ‘bolletje’, maar dat was niet betrouwbaar.  Toen ik mijn kaart nl. te hard had uitgezoomd leek Antwerpen slechts 1 km verwijderd van Noorderwijk en stond ik een uur te koekeloeren.  Op de stoep.

Ik belde dus naar Apple.  Een groot bedrijf.  Ik had me voorgenomen hun wachtmuziek als meditatie-uurtje te gebruiken. Dat viel goed mee, ik was nog niet begonnen met mediteren en ik werd al gestoord door een vriendelijke medewerker.

Ik legde hen uit wat mijn vraag was.  Kan Siri me niet zeggen waar mijn echtgenoot of chauffeur zit in plaats van het me te tonen?  Dat de manier waarop vragen stellen aan Siri belangrijk is, had ik al geleerd.  Ik vroeg in het begin aan Siri of ‘ik afspraken had morgen’.  Het antwoord was vriendelijk maar bondig. “Ja”. 
Nu vraag ik dus welke afspraken ik morgen heb en krijg ik een mooi overzichtje uitgesproken.

Het duurde even voor ze  bij Apple mijn vraag begrepen. Neen.  Het kon nog niet.  Maar men vond het interessant.  Ze gingen dit meegeven aan de ontwikkelaars om te kijken wat mogelijk was.  

Yeah, right. 

Tot vanochtend.  Gisteren was er nog een update.  Ik raakte mijn scherm toevallig aan en … alle locaties worden uitgesproken.

Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die deze vraag stelde.  Driewerf hoera voor Apple, die luistert naar zijn gebruikers en de toegankelijkheid blijft vergroten.


«   »