Hoe ik me soms voel

Gepubliceerd op 3 november 2018 om 14:27

Soms vragen mensen me hoe ik me voel.  Tja, het standaard antwoord is dan snel ‘ça va, en met jou?’.

Anderen zeggen dan  dat het ‘verschrikkelijk is’.  Hmmm.  Verschrikkelijk koppel ik meestal aan hongersnood, oorlogen, groepsverkrachtingen, Trump en driekwartsbroeken.  Het enige goede vooruitzicht aan volledige blindheid is dat ik dat laatste niet meer moet zien.

Kut dan?  Voila.  Daar zijn we!  Misschien niet zoals mijn vader (de taalpuritein) het zou willen, maar de omschrijving komt in de buurt van hoe ik me af en toe voel.  80% peren, 20 % (af en toe) kut.

Die 80% peren wordt veroorzaakt door mijn omgeving.  Ik zou een melige opsomming kunnen geven, maar U kan wellicht al raden wie daarvoor zorgt.   Het mooie is dat daarnaast ook onverwachte ontmoetingen zorgen voor de peper in de soep.  Een onbekende senior die aan de overkant van de straat staat te gillen dat ik echt wel kan oversteken, een Sardinees die ik nooit ontmoette die me ongelofelijk verwelkomt in zijn huis en daarnaast een stukje opera zingt.

Die 20% is iets minder fijn.  De onderdanigheid – of afhankelijkheid – waarin je terechtkomt is kut.  Misschien omdat ik het niet gewoon ben, maar dat klinkt dan weer hautain.  De wachttijd van systemen (bv. erkenningen van de overheid) is tergend.   Of iets anders: als je merkt dat artsen in elkaars richting wijzen en de coördinatie zoek raakt.  Ik kan enkel afwachten en ondergaan.  En dankbaar zijn voor de hulp die ik krijg en mijn ogen sluiten (haha!) voor de vingers die worden gewezen.

En toch.  Er beweegt dan toch iets.  Als ik daags nadien op kantoor kom stimuleer ik mijn team om nóg meer onze medewerkers te behandelen zoals we zelf willen behandeld worden. Nóg persoonlijker te benaderen.  Niet anoniem te werken.  Want zij zitten misschien met een hoger kutpercentage dan ik.  En hebben misschien minder peren.

Onze problemen stoppen niet na de kantooruren, als de consultaties of overheidsdiensten sluiten.

© tekening op badge: Eva Mouton

 


«   »